banner162
Kurban Kesilirken Nelere Dikkat Edilmelidir ?

Kurban Kesilirken Nelere Dikkat Edilmelidir ?

22 Eylül 2015 Salı 11:43
Kurban Kesilirken Nelere Dikkat Edilmelidir ?

SAMSUN HABER - Kurban Kesilirken Nelere Dikkat Edilmelidir ?
KURBAN KESİMİ SIRASINDA NELERE DİKKAT ETMELİYİZ

  1. Kurbanlık hayvanlar asgari teknik ve hijyenik şartları sağlamış uygun yerlerde kesilmelidir.

  2. Kesim, mümkünse askıya alınarak keskin bir bıçak ile dini usul ve merasime uygun yapılmalıdır. Hayvanın yemek borusu ile şah damarı olarak bilinen boğazın sağ ve solunda yer alan iki kalın damarı, boynun alt bölümü ve çene arasındaki kısmın ortasında bulunan boğaz çıkıntısına rastlayan bölümden kesilmelidir

  3. Kesim yapan kişinin sağlıklı ve temiz olması gerekir. Elinde kesik veya yara varsa hijyenik eldiven kullanmalıdır.

  4. Kanın iyice akıtılması gerekmektedir aksi takdirde mikro organizmalar kolayca üreyerek, etin kısa sürede bozulmasına neden olur.

  5. Derinin yüzülmesi sırasında deriye zarar verilmemelidir.

  6. İç organlar yüzme işini takiben en kısa sürede çıkarılmalıdır.

  7. Kurban atıkları gelişi güzel çevreye atılmamalıdır. Çevre temizliği ve halk sağlığı açısından bu tür atıklar sokak hayvanlarının erişemeyeceği şekilde derin çukurlara gömülmelidir.

  8. İç organlar yüzme işini takiben en kısa sürede çıkarılmalıdır. 

     

    KESİMDEN SONRA NELERE DİKKAT ETMELİYİZ

  1. Kan pıhtılaşmıyorsa ve dalak çok büyükse "şarbon şüphesi" ile mutlaka veteriner hekime müracaat edilmelidir.

  2. Göğüs kafesinde yapışmalar, su toplanması ve inci tanesi gibi oluşumlar bulunmamalıdır.

  3. Etlerde ve et yağında bazen sarı renk bulunabilir. Bu sarı renk, 24 saat bekletildiğinde tamamen kaybolmuyor veya azalmıyorsa tüketmeden önce mutlaka veteriner hekime müracaat edilmelidir.

  4. Karaciğer ve akciğerler normal görünüm ve kıvamında olmalı, üzerinde su keseleri, apse benzeri şişlikler, varsa tüketilmeden kedi ve köpeklerin ulaşamayacağı derinlikte bir çukura gömülmelidir.

  5. Etler parçalar halinde temiz kaplara konularak oda ısısına gelene kadar bekletilmeli; sonra buzdolabına kaldırılmalıdır. Genel olarak etler kesimden 12-24 saat sonra tüketilmeli mümkünse taze et, olgunlaşmadan tüketilmemelidir.

  6. Gübre, kan ve yenmeyen iç organlar ile çevre kirletilmemeli, atıklar mümkünse derin çukurlara gömülmeli ya da sızdırmaz torbalarda genel çöp toplama mahallerine bırakılmalıdır.

    Kaynak : samsundahaber.com

Anahtar Kelimeler kurban bayramıKurban

Yorum Gönder